identitat gràfica
campanya comunicativa
—
treball final de màster
—
2017
Fotografia per Usue Belandia i Òscar Mata.

PUBLICACIÓ OBERTA
L’enquadernació és un sistema obert per tal de permetre que el catàleg creixi en el temps; el resultat final no és l’objectiu sinó el procés que es genera a partir del catàleg.

PROCÉS PARTICIPATIU
El veïnat participa a totes les fases del projecte: fins a l’elecció del contingut, passat per la seva difusió, fins i tot en la seva impressió i enquadernació.

FORMAT ACCESSIBLE
El document fuig del catàleg convencional i ha de permetre que qualsevol persona es pugui descarregar les fitxes del catàleg i se les pugui imprimir a casa i enquadernar-les.

CARÀCTER SIMBÒLIC
L’enquadernació i el plegat de les pàgines i juntament amb la participació del lector o lectora, la publicació permet diferenciar entre els elements existents i els que s’han enderrocat.

Com funciona aquest catàleg?
1 DESCARREGAR
El catàleg està format per fitxes d’elements patrimonials realitzades per historiadors i historiadores locals que prèviament ha proposat el veïnat. Totes les fitxes estan disponibles a la web de la campanya i estan catalogades per temàtiques segons el seu color: patrimoni natural (verd), rural (groc), urbà (vermell) i industrial (gris).
2 IMPRIMIR
Es tracta de que qualsevol persona amb conexió a internet i impressora pugui construir-se el seu propi catàleg: les fitxes són descarregables des de la web i consten d’un full A4 cadascuna. Han de ser impreses en blanc i negre i a doble cara, i com que l’enquadernació és un sistema obert, permet que la publicació creixi en el temps.
3 ENQUADERNAR
Per enquadernar es necessita una perforadora i una peça fastener, i com que el format és un A5, els fulls requereixen d’un plec. El sentit d’aquest plec ens indicarà l’estat de l’element patrimonial: si la pàgina mostra el text i la imatge, significa que aquest segueix en peu, si en canvi la pàgina es mostra en blanc, voldrà dir que aquest ha estat enderrocat o destruït.
4 RECORDAR
El lector o lectora acabarà de posar contingut al catàleg: les fitxes dels elements destruïts convidaran a escriure qualsevol record que el lector, lectora o algú proper a ella recordi. I és que el que preten el catàleg és posar en valor els elements que ja no hi són i reivindicar que passin a formar part de la memòria col·lectiva, encara que sigui a través dels seus records.















